Toekomstproof paprikakwekerij: Een Interview met Ruud Duijnisveld
4 vragen aan Ruud Duijnisveld, paprikakweker in de Kwakel
1. Ruud, kunt je ons wat vertellen over je passie voor het kweken en de geschiedenis van jullie kwekerij?
‘‘Mijn grootvader begon in Westland na de Tweede Wereldoorlog met het verbouwen van groente in Wateringen. Opa teelde diverse groenten, maar het waren mijn vader en oom die in de jaren ’70 met de paprikateelt begonnen. Als kind liep ik al tussen de paprika’s, en na mijn studie sloot ik me in 1988 aan bij het familiebedrijf. In 2006 zijn mijn neef en ik gestart met een nieuwe kwekerij in Nieuwveen en in 2017 de tweede locatie in de Kwakel. Elke vijf jaar hebben we uitgebreid, wat heeft geleid tot de 18 hectare kassen die we nu beheren.”
2. Jullie hebben de kassen gemoderniseerd en verduurzaamd. Waarom hebben jullie voor zonnepanelen gekozen?
‘‘Ons energieverbruik hier is aanzienlijk, vooral in de zomer, en kan oplopen tot wel 120 kW per uur. Hoewel we elektriciteit kunnen inkopen tegen lage marktprijzen, maakt de forse energiebelasting deze optie minder aantrekkelijk. Daarom is het opwekken van onze eigen stroom interessanter.”
“De zonnige perioden, die toevallig samenvallen met onze piekbehoefte aan energie, maken de investering in zonnepanelen meer dan kostenbesparend. Bovendien wordt de aanschaf van zonnepanelen nog aantrekkelijker door de beschikbaarheid van mogelijke subsidies. Dit maakt zonnepanelen bijzonder interessant voor groente- en fruittelers zoals wij.”
3. Wat heeft je doen besluiten om voor JansZon te kiezen?
‘‘Toen we de keuze maakten om over te schakelen naar zonne-energie, hebben we de ondersteuning ingeroepen van de OXIN telersvereniging en offertes opgevraagd bij diverse bedrijven.”
“JansZon onderscheidde zich onmiddellijk door hun complete aanbod. Hun offerte hield rekening met alle aspecten en had met alle opties voor zonnepanelen rekening gehouden. De aanvraag werd in februari ingediend, en het systeem is sinds oktober volledig operationeel. Het proces verliep zonder grote problemen, maar het heeft aanzienlijk meer tijd in beslag genomen vanwege de specifieke eisen van de verzekeraar en de wachttijden bij installateurs. Uiteraard is de veiligheid en betrouwbaarheid van het systeem het belangrijkste. Gelukkig was JansZon mijn enige aanspreekpunt en nam de volledige coördinatie op zich. Dit heeft ons geïnspireerd om een vergelijkbaar project op onze andere locatie in Nieuwveen te starten.”
4. Heb je tips voor andere telers die willen verduurzamen?
‘‘Ik raad telers aan een grondige kosten-batenanalyse te overwegen bij investeringen in zonne-energie!”
“Laat je niet afschrikken door de hoge kosten; de opbrengsten, gecombineerd met beschikbare subsidies, maken zonne-energie buitengewoon aantrekkelijk. Bovendien bieden telersverenigingen waardevolle ondersteuning bij subsidieaanvragen.’’